Projectmatig werken met het project Rose Of Peace

Binnen de afdeling economie-ICT groep in Hoorn wordt door klas IO1A hard gewerkt om de website roseofpeace.com op te leveren. Bij het vak Projectmatig werken is de case “Rose of Peace” gebruikt om een webapplicatie te realiseren op basis van de projectmatige aanpak. Waar de leerlingen van de 3e klas in dezelfde gang de kennis van deze projectmatige aanpak als eindexamenopdracht hebben oefenen, vooruitlopend op hun examen over twee jaar, de leerlingen van de 1e klas deze techniek. Onderdeel is het interviewen van de klant en dat is nu precies het mooie aan dit project.

Website Rose of Peace

Website Rose of Peace

Knappe koppen

De klant is mevrouw Bouman van de stichting Rose of Peace. De stichting brengt de vrede onder de aandacht. Zelf heeft ze niet al te veel verstand van computers maar is erg gedreven om haar boodschap goed digitaal neer te zetten. Mevrouw Bouman heeft het Horizon College gevraagd of er knappe koppen zijn om voor haar een nieuwe website te ontwikkelen. Nu is het geval dat we heel veel knappe koppen hebben die hier hun ICT opleiding volgen. Deze keer is de kans gegeven aan IO1A, de klas die de opleiding applicatie ontwikkelaar niveau 4 volgen in Hoorn.

Jongeren en vrede: een uitdaging voor de docent

Om eerlijk te zijn heb ik, Frans Harder, als docent ICT goed moeten nadenken hoe ik de doelstelling van de stichting “vrede” in de klas zou presenteren. Hoe kan je dat nou flitsend maken ? Om eerlijk te zijn heb ik de boodschap losgekoppeld van de techniek. Het maakt niet uit of je nu medicijnen voor de farmaceutische industrie of de vrede voor een stichting met een website presenteert om je projectmatig werken te kunnen oefenen.

In een wereld van aanslagen, haat en onverdraagzaamheid moet toch ruimte zijn voor de boodschap. Zo ben ik dan ook de les begonnen. Ik was verbaasd hoe IO1A op de case “Rose Of Peace” reageerde; eerst afwachtend maar even later enthousiast en gedreven. Mevrouw Bouman, in de rol van “klant”, spreekt haar bewondering uit over de manier hoe we dit binnen de opleiding realiseren. De aanpak, met een klant, is dan ook representatief voor de praktijk. Een uitdaging voor IO1A. Het uitvragen van de klant om te achterhalen wat de specifieke wensen zijn, het geven van adviezen en het maken van keuzes, zelfs als de klant het ook even niet meer weet.

In de week van 20-24 juni 2016 is de winnende website bekend gemaakt en is deze on-line gegaan op www.roseofpeace.com

De stichting Rose of Peace zoekt nog vrijwilligers. Ben je geïnteresseerd dan kan je contact opnemen met mevrouw Bouman via de website.